باید گفت که مهم نیست از چه مارکی برای سیگار خود استفاده میکنید؛ در هر حالت سیگار بر روی سلامتی شما اثرات مخربی میگذارد. بهطورکلی هیچ ماده ایمنی در هیچ سیگاری، از استون و قطران گرفته تا نیکوتین و مونوکسید کربن وجود ندارد. موادی که از طریق سیگار استنشاق میشود فقط روی ریههای شما تأثیر نمیگذارند. درواقع عوارض سیگار کل بدن فرد را تحت تأثیر قرار میدهند.
سیگار میتواند منجر به انواع عوارض در بدن و همچنین اثرات طولانیمدت بر سیستمهای بدن شوند. درحالیکه سیگار میتواند خطر ابتلا به انواع مشکلات را در طی چندین سال افزایش دهد، برخی از اثرات بدن آنی هستند. در ادامه درباره علائم، اثرات و عوارض کلی سیگار بر بدن بیشتر صحبت میکنیم.
عوارض سیگارکشیدن
دود سیگار به طور باورنکردنی برای سلامتی مضر است. هیچ راه مطمئنی برای سیگارکشیدن وجود ندارد. جایگزینکردن سیگار با پیپ یا قلیان به شما کمکی نمیکند تا از خطرات دخانیات جلوگیری کنید.
سیگار حاوی حدود 600 ماده است که بسیاری از آنها را میتوان در سیگار برگ و قلیان نیز یافت. به گفته انجمن ریه آمریکا، وقتی این مواد میسوزند، بیش از 7000 ماده شیمیایی تولید میکنند. بسیاری از این مواد شیمیایی سمی هستند و حداقل 69 مورد از آنها با سرطان مرتبط هستند.
در ایالات متحده، میزان مرگومیر افراد سیگاری سه برابر افرادی است که هرگز سیگار نکشیدهاند. در واقع، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها میگوید که سیگار شایعترین «علت قابل پیشگیری مرگ» در ایالات متحده است. درحالیکه اثرات سیگار ممکن است فوری نباشد، عوارض و آسیب ناشی از آن میتواند سالها ادامه داشته باشد.
در ادامه مقاله عوارض سیگار بر قسمتهای مختلف بدن را بیان میکنیم.
عوارض آنی سیگارکشیدن
عوارض سیگار میتواند در دوزهای مختلف متفاوت باشد. درواقع سبک یا سنگین بودن سیگار میتواند بسیار نقش مؤثری در به خطر انداختن سلامتی داشته باشد.
✔ عوارض سیگار در دوزهای کم تا متوسط
برخی از اثراتی که ممکن است پس از کشیدن سیگار تجربه شود عبارتاند از:
تحریک اولیه و سپس کاهش فعالیت مغز و سیستم عصبی
افزایش هوشیاری و تمرکز
احساس سرخوشی خفیف
احساس آرامش
افزایش فشارخون و ضربان قلب
کاهش جریان خون در انگشتان دستوپا
کاهش دمای پوست
بوی بددهان
کاهش اشتها
سرگیجه
حالت تهوع، گرفتگی عضلات شکم و استفراغ
سردرد
سرفه، به دلیل تحریک دود
✔ عوارض سیگار در دوزهای بالاتر
دوز بالای سیگار میتواند باعث مصرف بیش از حد در فرد شود. اثرات دوزهای بسیار زیاد میتواند شامل موارد زیر باشد:
افزایش اثرات ناخوشایند
احساس ضعف
گیجی
کاهش سریع فشارخون و تعداد تنفس
تشنج
ایست تنفسی (قطع تنفس) و مرگ
مصرف 60 میلیگرم سیگار میتواند برای بزرگسالان کشنده باشد!
عوارض سیگار برای پوست
علائم واضحتر سیگارکشیدن شامل تغییرات پوستی است. مواد موجود در دود تنباکو در واقع ساختار پوست را تغییر میدهند. یک مطالعه اخیر نشان داده است که سیگار به طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
ناخنهای دستوپا از اثرات سیگار مصون نیستند. سیگار احتمال عفونت قارچی ناخن را افزایش میدهد. همچنین موها نیز تحت تأثیر سیگار قرار میگیرند. یک مطالعه قدیمی نشان داده است که مصرف سیگار ریزش مو، طاسی و سفیدی مو را افزایش میدهد.
عوارض سیگار بر مغز
عوارض سیگار
یکی از مواد موجود در تنباکو، داروی تغییردهنده خلقوخوی به نام نیکوتین است. نیکوتین تنها در چند ثانیه به مغز شما میرسد و باعث میشود برای مدتی احساس انرژی بیشتری کنید. اما با ازبینرفتن این اثر، احساس خستگی میکنید. نیکوتین بسیار اعتیادآور است. به همین دلیل است که ترک سیگار برای افراد بسیار دشوار است. ترک فیزیکی نیکوتین میتواند عملکرد شناختی شما را مختل کند و باعث شود احساس اضطراب، تحریکپذیری و افسردگی کنید. ترک همچنین میتواند باعث سردرد و مشکلات خواب شود.
عوارض سیگار بر دستگاه تنفسی
هنگامی که دود را استنشاق میکنید، موادی را مصرف میکنید که میتواند به ریههای شما آسیب برساند. باگذشت زمان، این آسیب منجر به مشکلات مختلفی میشود. همراه با افزایش عفونت، افرادی که سیگار میکشند در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای ریوی غیرقابلبرگشت هستند. مانند:
آمفیزم: تخریب کیسههای هوایی در ریه
برونشیت مزمن: التهاب دائمی که پوشش لولههای تنفسی ریهها را تحت تأثیر قرار میدهد.
بیماری مزمن انسدادی ریه: گروهی از بیماریهای ریوی
سرطان ریه
ترک سیگار میتواند باعث احتقان موقت و ناراحتی تنفسی شود زیرا ریهها و راههای هوایی شروع به بهبود میکنند. افزایش تولید مخاط بلافاصله پس از ترک سیگار نشانه مثبتی است که سیستم تنفسی شما در حال بهبود است.
کودکانی که والدینشان سیگار میکشند نسبت به کودکانی که والدینشان سیگار نمیکشند بیشتر مستعد ابتلا به سرفه، خسخس سینه و حملات آسم هستند.
عوارض سیگار بر سیستم قلبی عروقی
سیگار به کل سیستم قلبی عروقی آسیب جدی وارد میکند. سیگار باعث سفت شدن رگهای خونی میشود که جریان خون را محدود میکند. باگذشت زمان، باریک شدن مداوم، همراه با آسیب به رگهای خونی، میتواند باعث بیماری شریان محیطی شود.جوان ایرانی (irjavan.com)
سیگار همچنین فشار خون را بالا میبرد، دیواره رگهای خونی را ضعیف میکند و لخته شدن خون را افزایش میدهد. و همه این موراد با هم، خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
سیگار نه تنها بر سلامت قلب و عروق شما تأثیر میگذارد، بلکه بر سلامت اطرافیان شما که سیگار نمیکشند نیز تأثیر میگذارد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار برای افراد غیرسیگاری خطری مشابه با فردی که سیگار میکشند دارد. خطرات شامل سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری قلبی هستند.
عوارض سیگار بر دستگاه گوارش
سیگار خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، حنجره و مری را افزایش میدهد. افراد سیگاری همچنین دارای نرخ بالاتر سرطان پانکراس هستند. سیگار همچنین بر انسولین تأثیر میگذارد و احتمال ایجاد مقاومت به انسولین را افزایش میدهد. این موضع افراد سیگاری را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و عوارض آن قرار میدهد.
عوارض سیگار بر سیستم جنسی و تولیدمثل
سیگار بر جریان خون در ناحیه تناسلی مردان و زنان تأثیر میگذارد. برای مردان، این موضوع میتواند عملکرد جنسی را کاهش دهد. برای زنان، نیز میتواند با کاهش روانکاری و توانایی رسیدن به ارگاسم منجر به نارضایتی جنسی شود. سیگار همچنین ممکن است سطح هورمونهای جنسی را در مردان و زنان کاهش دهد. این موضوع ممکن است منجر به کاهش میل جنسی نیز شود.
عوارض سیگار برای زنان
عوارض سیگار
زنان سیگاری نسبت به زنانی که سیگار نمیکشند بیشتر احتمال دارد:
پریودهای نامنظم یا دردناکتری داشته باشند.
سطح استروژن پایینی دارند که میتواند منجر به نوسانات خلقی، خستگی و خشکی واژن شود.
نیکوتین ناشی از سیگار میتواند در زمان بارداری به کودک آسیب برساند. اگر کودک در دوران بارداری در معرض سیگار قرار گیرد، میتواند بر رشد او قبل و بعد از تولد تأثیر بگذارد. همچنین سیگارکشیدن در دوران بارداری میتواند مشکلات زیادی همچون؛ تولد زودهنگام، نقایص مادرزادی، نداشتن وزن سالم هنگام تولد و عدم رشد طبیعی برای کودک ایجاد کند.
زنان بیشتر از مردان در سنین پایینتر به بیماریهای مزمن انسداد ریه مبتلا میشوند.
خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی در زنان بالای 35 سال در مقایسه با مردان سیگاری بیشتر است.
زنانی که در حین استفاده از داروهای ضدبارداری سیگار میکشند، خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا حد زیادی افزایش میدهند. این امر بهویژه در مورد زنان بالای 35 سال صادق است.
در مقایسه با مردان سیگاری، زنان سیگاری بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از آنوریسم آئورت شکمی هستند. این بیماری تضعیف رگ اصلی خونی است که خون را از قلب به بدن میرساند.
سیگار کشیدن با افزایش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم مرتبط است.
سیگار باعث بیشتر مرگومیرهای ناشی از سرطان ریه در زنان و مردان است. زنان بیشتر از هر سرطان دیگری با سرطان ریه جان خود را از دست میدهند. در حال حاضر موارد جدید سرطان ریه در زنان جوان نسبت به مردان جوان بیشتر است.
سایر عوارض سیگار
در اینجا برخی از عوارض سیگارکشیدن که ممکن است قبلاً نشنیده باشید را بیان میکنیم.
احتمال از دستدادن بینایی!
سیگارکشیدن خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن را افزایش میدهد که علت اصلی نابینایی در بزرگسالان بالای 65 سال است.
احتمال ابتلا به دیابت نوع 2!
سیگار به دیابت نوع 2 کمک میکند. همچنین خطر عوارض ناشی از این بیماری را افزایش میدهد. این میتواند منجر به عفونت و در نتیجه نیاز به قطع عضو شود.
احتمال اختلال نعوظ وجود دارد!
عملکرد جنسی مردان هنگام سیگارکشیدن تحت تأثیر قرار میگیرد. سیگار باعث باریک شدن رگهای خونی در سراسر بدن میشود.
احتمال حاملگی خارج از رحم در زنان!
حاملگی خارج رحم یک عارضههای تولیدمثلی تهدیدکننده در زنان است که احتمال آن در افراد سیگاری بیشتر است. این اتفاق زمانی میافتد که تخمک بارور شده در جایی غیر از رحم کاشته شود.
احتمال شکستگی لگن!
افراد سیگاری تراکم استخوان را با سرعت بیشتری نسبت به افراد غیرسیگاری از دست میدهند. تراکم استخوان افراد را در معرض خطر شکستن قسمتهای بدن مانند لگن قرار میدهد. کنارگذاشتن سیگار میتواند به کند کردن این روند کمک کند.
احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال!
سرطان کولورکتال که در روده ایجاد میشود، دومین عامل مرگومیر ناشی از سرطان در ایالات متحده است.
احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید!
آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مزمن در زنان است که مفاصل دستوپا را درگیر میکند. باعث تورم دردناک میشود که در نهایت میتواند منجر به تحلیل استخوان و تغییر شکل مفصل شود. استعمال دخانیات یکی از دلایل این بیماری است. همچنین این بیماری در سنین پایینتر رخ میدهد.
شکاف لب و شکاف کام
نقایص مادرزادی که معمولاً شکاف دهان و صورت نامیده میشود، زمانی رخ میدهند که لب یا دهان کودک در دوران بارداری بهدرستی رشد نکند. زنانی که در دوران بارداری سیگار میکشند، بیشتر احتمال دارد نوزادانی با شکاف دهان و صورت داشته باشند.
عوارض انواع سیگار
عوارض سیگار الکترونیکی
سیگارهای الکترونیکی در چند سال گذشته محبوبیت زیادی به دست آوردهاند، بهویژه برای افرادی که یا در تلاش برای ترک سیگار هستند و یا راهی برای لذت بردن از سیگار بدون خطر پیدا میکنند. آنها به پروپیلن گلیکول و طعمدهنده متکی هستند و میتوانند بدون نیکوتین استفاده شوند.
ازآنجاییکه سیگارهای الکترونیکی تنباکو ندارند، اکثر مواد شیمیایی یا سرطانزای مرتبط با کشیدن سیگارهای استاندارد را در خود ندارند. باتوجهبه فقدان دادهها و تحقیقات برای تأیید اینکه آیا سیگارهای الکترونیکی دارای اثرات بلندمدت تنباکو هستند، هنوز در جامعه علمی تردید وجود دارد. بااینحال، این امر سیگارهای الکترونیکی را بیخطر نمیکند.
یک مطالعه در سال 2017 که در Nature منتشر شد اثرات مخرب DNA سیگارهای الکترونیکی را بر سطح کروموزومی و سطح ژن نشان داد. آئروسلهای حاصل از سیگارهای الکترونیکی میتوانند به طور قابلتوجهی بر فیزیولوژی ریه تأثیر بگذارند و استفادهکنندگان سیگار الکترونیکی هم میتوانند در معرض بیماریهای ریوی و قلبی عروقی قرار بگیرند.
عوارض سیگار برگ
عوارض سیگار
مصرف سیگارهای برگ بهاینعلت که نمیتوان آنها را در خیابان دود کرد در مقایسه با دیگر انواع سیگارها بسیار کمتر است. هر نخ سیگار برگ معادل کشیدن یک پاکت سیگار معمولی و حاوی مقدار یکسانی از تنباکو و ترکیبات مضر در مقایسه با یک پاکت سیگار معمولی است.
میتوان گفت فرد با کشیدن سیگار برگ مقدار قابلتوجهی سم وارد بدن خود میکند. این در حالی است که مقدار سم وارد شده در بدن توسط سیگارهای معمولی کمتر است. سیگار برگ در دیانای فرد جهش ژنتیک 2٫42 برابر سیگارهای معمولی ایجاد میکند.
سخن آخر
سیگار از جمله دخانیاتی است که بیشتر مردم در روز از آن استفاده میکنند. جدای از نوع و مارک سیگار، تمام آنها یک نوع اثر بر روی بدن میگذارند. دود سیگار علاوه بر تأثیر بر روی ریه روی قسمتهای مختلف بدن اثر بارزی میگذارد. سیگار عوارض متعددی بر روی پوست، مغز، دستگاه تنفسی، سیستم جنسی و تولیدمثل و بارداری زنان دارد. برای جلوگیری از هرگونه سرطان و بیماریهای ناشی از سیگار باید آن را در هر زمانی ترک کرد تا گرفتار عواقب جبرانناپذیر آن نشد.
https://irjavan.com/%d8%b9%d9%88%d8%a7%d8%b1%d8%b6-%d8%b3%db%8c%da%af%d8%a7%d8%b1/
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4